Dežavu i dezavuisanje

/ 27 marta, 2021/ Ekologija, Fruška gora/ 0komentari

U poslednje vreme smo svedoci raznih objava gde se osnovano i argumentovano kritikuju rezultati rada ili propusti u vezi nege tj. seče šuma na Fruškoj gori. Neki šumarski inženjeri na ove kritike odgovaraju tezom kako se „Dezavuiše šumarska struka i njihov prethodni rad“.

U vezi svega toga evo i jedne male pričice…

Mnogi ne znaju da je najveća afera vezana za državnu korupciju za vreme Kraljevine Jugoslavije bila baš u vezi šumarstva (ma nije valjda) i to je (tada čuvena, a danas zaboravljena) „Našička afera“. O samoj aferi ne bih puno, jer je za to potrebna cela jedna knjiga, ali posebno interesantan akter ove afere je izvesni Žika Živanović, viši šumarski činovnik.

Naime, naš Žika je u ime države procenio jednu veleposedničku šumu na 86 miliona dinara, a kasnije je utvrđeno da ta šuma ne vredi više od 37 miliona dinara. Kao nagradu za ovu procenu po kojoj je Petrovaradinska imovinska opština i otkupila tu šumu naš Žika je od veleposednika koji su je prodali dobio milion dinara (čak su napravili i pismeni ugovor). Osim tog miliona za sebe, Žika je isposlovao i milion za predsednika imovinske opštine i po 20.000 dinara za svakog seljaka odbornika.

Na suđenju Žika između ostalog izjavljuje:

Dok budem živ neću da dozvolim da se moj rad kao starog taksatora dezavuiše.

foto: Iz knjige "POLITIKA I KORUPCIJA U KRALJEVSKOJ JUGOSLAVIJI", Zvonimir Kulundžić
Podeli ovu objavu

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*